Skip to content

Работиш умно или работиш много?

Има два подхода на работа:

  • единият е да работиш много
  • вторият е да работиш умно

Ако се следва първия подход, е голяма вероятността да се работи много часове, включително преди и след работа, дори и през уикендите. Както е голяма и вероятността да се стигне до “burnout” – състояние на физическа и емоционална изтощеност, претоварване, водещо до стрес, напрежение, неудовлетвореност, изнервяне, проблеми със съня и всички последствия за здравето, свързани с това.

Друго, характерно за първия подход, е и склонността на хората, които го прилагат, постоянно да се “хвалят” с това колко много работят, без да осъзнават, че “burnout”-ът не е повод за хвалене, а индикация за липса на умението да се управлява ефективно времето (time management) и да се поставят ясни граници. Мултитаскингът е неразделна част от претовареното ежедневие на този тип подход, но отново без да се осъзнава, че да вършиш едновременно няколко неща наведнъж е най-сигурният начин да не свършиш нито едно от тях както трябва.

От друга страна, вторият подход на работа, а именно да се работи умно, е подход характеризращ се с това, че прилагащите го хора:

  • умеят да подреждат задачите по приоритети;
  • могат да отделят плявата от зърното;
  • притежават умението да управляват ефективно времето си;
  • знаят, че водещото за постигане на положителни резултати, е качеството на използване на времето, а не неговото количество;
  • знаят, че почивката е също толкова важна, колкото и работата, защото ако не почиваш качествено, няма и да работиш ефективно.

А ето и девет навика на високоефективните хора, представени в инфографиката по-долу.

Източник: Ilya Pozin.

Камелия Каменова Kameliya Kamenova @kameliyakamenov

Бъдете вдъхновени и вдъхновявайте!

х КК

Leave a Reply